Nedir?

Emlak Terimleri

Bilinmesi Gerekenler

Gayrimenkul danışmanlarının yaptıkları iş ile ilgili terimleri ve anlamlarını bilmeleri mesleklerinin önemli bir parçasını oluşturur, müşterilerine doğru ve güvenilir bilgi sunmalarını sağlar. Bu da müşterilerin işlemlerini daha güvenli ve sağlam bir şekilde gerçekleştirmelerine yardımcı olur.

Vekaletname Nedir

Vekaletname; Bir kişinin yada kurumun (vekil edenin) beyanına göre başka bir kişi yada kurumu yetkilendirerek kamu kurum ve kuruluşlarında belirli iş ve işlemlerin takibini yapıp sonuçlandırması amacı ile…

Arsa Nedir

Arsa Belediyelerin sınırları içerisinde bulunan ve belediyeler yada Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından parsellenen, üzerlerine taşınmaz bir yapı inşa edilebilen toprak parçalarına arsa denir. Emlak Vergisi…

Tapuda Aleniyet İlkesi Nedir

Tapuda Aleniyet İlkesi Tapuda aleniyet ilkesi, tapu sicil bilgilerinin sadece ilgili kişilere açık olması demektir. Bu ilke Türk Medeni Kanunu tarafından koruma altına alınmıştır. Konu ile ilgili olduğunu…

Aidat Nedir

Aidat Nedir Aidat, genellikle apartman, site, konut derneği veya kulüp gibi toplulukların üyelerinden, ortak alanların bakımı, hizmetler, onarımlar ve diğer giderler için düzenli olarak toplanan bir tür ücrettir.…

Ada Nedir

Ada; Taşınmaza ait doğal ve yapay sınırlarla çevrili parseller bütününe denir. Basitçe imar planı üzerinde olan parsel topluluğudur. Kadastro ve İmar planlamada kullanılır. Tapu bilgilerini harita ve plan…

Açık İhale Usulü Nedir

Açık İhale Usulü Nedir Açık İhale Usulü Nedir Açık ihale usulü, katılımcılara açık olan ve isteyen herkesin teklif verebildiği ihale biçimine denir. Bu durumda ihale kamuoyuna bildirilir ve…

Gayrimenkul Danışmanı Kimdir, Ne İş Yapar

Gayrimenkul Danışmanı Alım işlemlerinde taraflara profesyonel rehberlik sunan ve aracılık yapan kişilere gayrimenkul danışmanı denir. Gayrimenkul danışmanı, veri tabanlı programlar kullanarak piyasa analizleri yapar, emlak piyasasındaki ve bölgesindeki…

Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı Nedir

Konut Dışı Kentsel Çalışma Alanı; "Konut dışı kentsel çalışma alanı" terimi, genellikle konut alanları dışında kalan ve iş yerleri, ticari faaliyetler, sanayi tesisleri, kamu hizmetleri, eğitim kurumları, yeşil…

İskan Nedir

İskan; Yapı inşaatının bitmesinin ardından binanın imar kanuna ve yönetmeliklerine uygun olduğunu gösteren, yetkili Belediye birimleri tarafından verilen bir tür onay belgesi olan iskan raporu, bir nevi yapı…

Tapu Harcında Tarafların Sorumlulukları Nedir

Tapu Harcında Tarafların Sorumlulukları Tapu harcı hem satıcının hem de alıcının sorumluğundadır. Bu nedenle devralan da devreden de tapu harcı ödemekle yükümlüdür. Tapu harcı bedeli, “aksi taraflarca kararlaştırılmadıkça”…

Tapu Harcı Nedir

Tapu Harcı Taşınmazların alım-satım işlemleri yapılırken tahsil edilen tapu hizmetleri bedeline verilen isimdir. Tapu harcı, taşınmazı alan kişinin devreden kişiye ödeyeceği resmi satış bedelinin %4'ü kadardır. Tapu Harcının…

İstimlak Nedir

İstimlak Özel mülkiyetlerde bulunan gayrimenkullerin kamuya fayda sağlamak amacıyla satın alınarak imar planları doğrultusunda park, yol, metro, hızlı tramvay, alt ve üst geçit, otopark mezarlık alanı gibi kamu…

Gayrimenkul Nedir

Gayrimenkul Gayrimenkul (taşınmaz); ev, arsa, arazi, dükkan, Daire, bahçe gibi taşınamayan vasfa sahip olan, ekonomik olarak değer ifade eden, nakde çevrilmesi yada fiyatının hesaplana bilmesi mümkün olan kıymetli…

Emlak Nedir

Emlak Nedir Arsa, Arazi, Bağ, Bahçe, Daire, Dükkan gibi vasıfları olan ve üzerinde bulunan binadan, veya sınırları içinden geçen su yolu gibi doğal kaynaklardan oluşan, taşınamaz mülktür.

2B Arazisi Nedir

2B Arazisi 6831 sayılı Orman Kanunu’na göre orman niteliğini kaybetmiş arazilere “2B arazi” deniyor. 2B arazilerin ortak özelliği, tekrar kullanılmalarının ve ıslah edilmelerinin mümkün olmamasıdır. “2B” ifadesi Orman…

Beyan Nedir

Beyan Beyan kelimesi anlam olarak bir şeyin açıklığa kavuşması, anlatmak, bir şeyi delil getirerek ispatlamak gibi değişik açıklamalara sahiptir. Gayrimenkul sektöründe Emlak Vergi Beyannamesi ve Veraset ve İntikal…

Belediye Rayiç Bedeli Nedir

Belediye Rayiç Bedeli Gayrimenkullerin güncel piyasa koşullarında belediyelerce belirlenen en düşük alım satım bedelidir. Bu bedel üzerinden taşınmaz sahiplerinden Belediyeler belirli oranda emlak vergisi alır.

Bağımsız Bölüm Nedir

Bağımsız Bölüm Kat mülkiyeti veya irtifakı kurulmuş yapılarda, ana taşınmazın ayrı ayrı ve başlı başına kullanabilir bölümlerini ifade eder. Kat mülkiyeti kütüğünde kendine ait sayfası olur. Konut, dükkan,…

Aziller Sicili Nedir

Aziller Sicili Aziller sicili noterden veya dilekçeyle Tapu Sicil Müdürlüğü’ne ulaşan görevden alma isteklerinin (azillerin) kayıt altına alındığı deftedir. Vekaleten azillerin vekalet verenin soyadının baş harfine göre kaydedildiği…

Azil Nedir

Azil Görevden alma, görevine son verme ya da verilme eylemine azil denir. Bir kişiye verilen tüm temsil yetkisinin geri alınmasıdır.

Ayıplı Mal Nedir

Ayıplı Mal “Ayıplı mal” kavramı, tüketicilerin korunmasına yönelik 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunu’nun sekizinci maddesinde şöyle tanımlanıyor. “Ayıplı mal, tüketiciye teslimi anında, taraflarca kararlaştırılmış olan örnek ya…

Ayrık Nizam Nedir

Ayrık Nizam Hiçbir yanından komşu binalara bitişik olmayan yapı düzenine “ayrık nizam” denir. Tanımı Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliği’nde ayrık nizam şu şekilde tanımlanır: “Hiç bir yanından komşu…

Ayni Hak & Ayni Hak Çeşitleri

Ayni Hak Ayni Hak, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğünde “Taşınır veya taşınmaz üzerinde doğrudan doğruya egemenlik yetkisi veren ve herkese karşı ileri sürülebilen haklar.” şeklinde tanımlanmıştır. Ayni hakların…

Askı Süresi Nedir

Askı Süresi İmarı yapılan mücavir alanın yapı adalarını, düzenini, yoğunluk durumunu ve uygulamada kullanılacak olan bütün bilgilerini gösteren imar planlarının vatandaşlara gösterildiği zaman dilimine askı süresi denir. Askı…

İrtifak Hakkı Nedir

İrtifak Hakkı Nedir? İrtifak kelime olarak ise; sınırlı kullanım hakkı anlamına gelir. Türk Medeni Kanunu’na göre irtifak hakkı; malikin taşınmaz üzerinde tümüyle bulunan ve yalnızca kullanma- yararlanma yetkilerinin…

Arsa Payı Nedir

Arsa Payı Nedir? Kat Mülkiyeti Kanununa göre kat irtifakı ya kat mülkiyeti kurulan binalarda her bir hak sahibine, bağımsız bölüm başına düşen paya arsa payı denir. Ana taşınmazın…

Arsa Nedir

Arsa Üzerine bina yapılabilen, parsellenmiş, belediye sınırları içinde bulunan toprak parçalarına arsa denir.

Arazi Nedir

Arazi Üzerinde yerleşim yeri bulunmayan, yatay veya düşey sınırlara sahip boş kara parçasına “arazi” denir.

Apostil nedir

Apostil Yabancı bir ülke tarafından geçerli olarak kabul edilebilmesi için bir evrakın gerçek olduğunu belgelendiren ve bir resmi daire tarafından ilgili 1961 yılında Lahey uluslararası sözleşmesinin şartları dâhilinde…

Apartman Yönetim Planı Nedir

Apartman Yönetim Planı Yönetim planı yönetim tarzını, kullanma maksat ve şeklini yönetici ve denetçilerin alacakları ücreti ve yönetime ait diğer hususları düzenleyen yönetim planına denir.

Apartman Karar Defteri Nedir

Apartman Karar Defteri Apartman karar defteri, Kat Mülkiyeti Kanunu tarafından belirtildiği gibi yılda bir kereden az olmamak üzere gerçekleştirilen apartman kurulu toplantılarında alınan tüm kararların yazıldığı defterdir.

Apartman Dairesi Nedir

Apartman Dairesi Fransızca " l' Appartement"tan dilimize geçmiş olan apartman sözcüğünün Türkçe karşılığı, çok katlı, birden fazla aileyi barındıran bina anlamındadır

Apartman Aidatı Nedir

Apartman Aidatı Konut sahiplerinin apartmanın tüm ortak alanlarındaki bakım ve onarımının yanı sıra kapıcı, bahçıvan ve güvenlik görevlisine ödenen sabit giderler için ödediği miktara “aidat” deniyor. Aidat ücreti…

Antre Nedir

Antre Antre kelimesinin Türkçe’deki karşılığı “giriş”tir. Antre, bir evin ana giriş kapısının diğer odalara ve mekânlara dağılımın sağlandığı alanı kapsamaktadır. Eve giriş bölümü olarak kabul edilen bu alanlar,…

Anahtar Teslim Nedir, Avantajları Nelerdir

Anahtar Teslim Bir yapının tüm araç, gereç ve işçiliği yüklenici firma tarafından karşılanıp, bütünüyle eksiksiz tamamlamış şekilde sahibine teslim edilmesine anahtar teslim denir. Anahtar teslim; bir konutun tüm…

Amortisman Nedir

Amortisman Amortisman; taşınmaz malların ve varlıkların aşınma, yıpranma veya eskime payını ifade etmektedir. Emlak sektöründe ise en kısa tanımı “kiraya verilen konutun geri dönüş süresi” olarak özetlenebilir. Amortisman…

Amme Arazisi Nedir

Amme Arazisi Amme arazisi, genellikle hükümet veya devletin mülkiyetinde olan ve genellikle kamu hizmetleri veya halkın yararına kullanılan toprak parçalarını ifade eder. Bu tür bir arazi, hükümet binaları,…

Amerikan Mutfak Nedir

Amerikan Mutfak İlk kez Amerika’da kullanılması nedeniyle “Amerikan mutfak” adını alan tarz daha çok “açık mutfak” olarak da biliniyor. Az odalı konutlarda, özellikle yaşam alanıyla mutfağın birbirine entegre…

Alt Yapı Nedir

Alt Yapı Bir yerleşim yeri veya bir yapı için kanalizasyon, yol, su, elektrik, doğalgaz, peyzaj, ulaşım gibi tesislerin genel adına “altyapı” denir. Altyapı hizmetleri hem ekonomik hem de…

Aleniyet İlkesi Nedir

Aleniyet İlkesi Aleniyet sözlükte anlam olarak açıklık tanımlanır. Türk Medeni Kanunu’nun 1020. maddesinde tapuda aleniyet ilkesi şu şekilde ele alınmıştır; “Tapu sicili herkese açıktır. İlgisini inanılır kılan herkes,…

Akıllı Ev Nedir, Avantajları Nelerdir

Akıllı Ev Yaşadığımız mekanlarda kullandığımız tüm donanımların, bir arada tek merkezden kontrolü ve hayatı kolaylaştırır, birçok detayın otomasyon sayesinde bizlere sunulduğu evlere akıllı ev denmektedir. Akıllı evin avantajları…

Akıllı Binanın Avantajları Nelerdir

Akıllı Binanın Avantajları Akıllı bina kullanıcılarına tasarruf, konfor ve güvenlik sunabildiği sürece gerçek amacına hizmet etmiş olur. Akıllı ev sistemlerinin ev kullanıcılarına, günlük hayatımızdaki birçok işleri otomatik olarak…

Akıllı Bina Nedir

Akıllı Bina Akıllı bina, farklı sistemlerin tek bir merkezden birbirlerine bütünleşmiş olarak çalıştırılabilmesidir. Akıllı ev ve akıllı bina otomasyon sistemlerinde kullanılan birtakım elektronik cihazlar yardımıyla, ev ve bina…

Özel Mülkiyete Ait Yeşil Alanlar Nelerdir

Özel Mülkiyete Ait Yeşil Alanlar: Özel mülkiyete ait yeşil alanlar, genellikle özel kişiler, kurumlar veya şirketler tarafından sahip olunan ve genellikle peyzaj düzenlemeleri, bitkiler, ağaçlar ve çimler gibi…

Kamuya ait yeşil alanlar Nelerdir

Kamuya ait yeşil alanlar: Deniz, göl, akarsu, baraj, kumsal, havuz gibi alanların çevresinde yer alan açık alanlardır. Ormanlar Korular Parklar Çayırlıklar Şehir bahçeleri, botanik bahçeler, hayvanat bahçeleri Mezarlık…

Aktif Yeşil Alan Nedir

Aktif Yeşil Alan Parklar, bahçeler, çocuk oyun alanları, botanik bahçeler, korular, piknik alanları, hayvanat bahçeleri bir şehrin aktif yeşil alanlarıdır. Aktif yeşil alanlar ortak faydaya açık olmalı Bir…

Aktif Plan Çizim Yöntemi Nedir

Aktif Plan Çizim Yöntemi Bu yönteme göre şehir planlaması yapılırken şehir bir bütün olarak ele alınır ve şehir tek seferde planlanır. Şehrin gelecekte alacağı şekil ayrıntılı olarak gösterilir.…

Tapuda Akitsiz İşlemler Nedir

Akitsiz İşlem Akitsiz işlemler; Tapu Kanunu’nun 26. Maddesinin dışında kalan, Tapu Kanunu’nda belirtilen akitli işlemler dışında kalan işlemlere akitsiz işlemler adı verilir ayni hakların kurulması ve devri ile…

Tapuda Akitli İşlemler Nedir

Akitli İşlemler Akitli işlemler, iki veya daha fazla tarafın beyanı söz konusu olması halinde Tapu Sicil Müdürlüğünde yapılacak işlemin türünü ifade eder. Akitli işlemler, resmi senet düzenlenerek yapılmaktadır.…

Akit Sözleşmesinde Sorumluluk Nedir

Akit Sözleşmesinde Tarafların Sorumlulukları Akitten doğan yükümlülüklerin yerine getirilmesi şarttır. Çünkü yapılan sözleşmenin hukuki olarak tarafları kuvvetle bağlayıcı etkisi bulunmaktadır. Sözleşmede bulunan maddelerin yerine getirilmemesi halinde mağdur taraf,…

Akit Sözleşmesi Nedir

Akit Sözleşmesi Bir taşınmaz söz konusu olduğunda da akit sözleşmesi geçerlidir. Satış vaadi sözleşmesi, bir akit sözleşmesi örneğidir. Akit sözleşmesinde, sözleşmeye imza atan tarafların karşılıklı beyanları resmi senet…

 Akit Çeşitleri Nelerdir

 Akit Çeşitleri Nelerdir? Hukuki alana ve şekline göre akitler çeşitlilik göstermektedir. Hukuki alanlara göre 4 çeşit akit vardır: Borç akitleri Kira akitleri Alım-satım akitleri Emanet akitleri Şekline göre…

Akit Nedir

Akit Tarafların karşılıklı ve birbirine uygun beyanlarıyla yükümlülükler üstlendikleri anlaşmaya akit (sözleşme) denir. İki ya da daha fazla kişi ile gerçekleştirilebilir. Yapılan sözleşmeyle taraflara bağlayıcı olarak haklar, sorumluluklar…

Aile Malları Ortaklığı Nedir

Aile Malları Ortaklığı Aile malları ortaklığı, akrabalıkları bulunan kişilerin sahip oldukları gayrimenkul veya gayrimenkuller dahil tüm mallarını ortaya koyarak ortaklık oluşturmasıdır. Aile şirketi anlayışıyla kurulan aile malları ortaklığında…

Aile Konutu Nedir

Aile Konutu Aile konutu, sürekli olarak barınmak amacıyla kullanılan ve ailenin yaşadığı oturma yeridir. Bir yerin aile konutu olabilmesi için evlilik birliği içinde aile yaşamının yoğunlaştığı bir konut…

Ahde Vefa Nedir

Ahde Vefa Taraflar arasında yazılı veya sözlü bir sözleşme (anlaşma, protokol, mutabakat) yapıldığında, taraflardan sözleşmeye sadık kalmaları beklenir. Kısaca sözleşmeye bağlı kalmaya ahde vefa denir. Sözleşmelerin amacı her…

Ahara Temlik Nedir

Ahara Temlik Ahara temlik size ait olan bir malın ya da hakkın başka bir şahsa devir edilme işlemine denir.

Afet Bölgesi İlan Edilmesi Nedir

Afet Bölgesi İlan Edilmesi Belli bölgeler; deprem, yangın, sel ve heyelan gibi doğal afetlerden fazlasıyla etkilenmektedir. Bahsettiğimiz doğal felaketlerden olumsuz etkilenen bölgeler, destek almak için afet bölgesi ilan…

Afet Bölgesi Nedir

Afet Bölgesi Afet bölgesi deprem, toprak kayması, sel, yangın, kaya düşmesi ve çığ gibi olayların görüldüğü ve her an afet olayları yaşanabilecek yerlere verilen addır.

Ada Uygulama Krokisi Nedir

Ada Uygulama Krokisi İmar adalarını yerde işaretleyebilmek için, uygulama haritası üzerinden alınan ölçüleri yazmak suretiyle düzenlenen krokiye ada uygulama krokisi denir. Adanın büyüklüğüne göre, ya doğrudan harita üzerinden…

Ada Anahtarı Nedir

Ada Anahtarı Kent planlarında geniş imar ya da kadastro adalarının daha kolay gösterilmesi açısından bazı krokiler kullanılır ve ada numaraları ile yer bilgilerinin gösterildiği bu krokilere de ada…

Aciz Vesikası nedir

Aciz Vesikası Borçlunun kanuni yönden takip edilen alacağı ödemeye yeterli malı bulunmadığına dair icra dairesi tarafından verilen resmi belgeye aciz vesikası denir. Diğer bir ifade ile de Aciz…
1

Enerji Kimlik Belgesi

Enerji Kimlik Belgesi Kısaca EKB olarak bilinen enerji kimlik belgesi, bir binanın ne ölçüde enerji tükettiğini açıklamaktadır. Bunu elektrikle çalışan cihazların enerji sınıfı tanımlarına benzetmek mümkündür. Enerji, özellikle…

Tiny House ve Tiny House Akımı Nedir?

Tiny House, 10 metrekare ile 30 metrekare arası bir ölçüme sahip olan, sabit ya da tekerlekli bir mekanizma şeklinde tasarlanabilen küçük evlere verilen isimdir. Tiny House akımı, küresel ekonomik krizin had safhaya ulaştığı 2008-2012 yılları esnasında ağırlıklı olarak batı ülkelerinde görülmeye başlamıştır.

Mülkiyet Hakkı Nedir ve Neleri Kapsar?

Mülkiyet hakkı nedir, özellikleri nelerdir gibi ayrıntılara yer vermeye çalıştığımız yazımızda hakkın kapsamına, kısıtlama ve ihlal durumlarına çeşitli örnekler ile değindik. Mülkiyet hakkı; taşınır ya da taşınmaz bir…

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti, mülk sahibinin gayrimenkulün bağımsız bölümlerinde hem mülkiyet hem de kullanım hakkının olduğunu resmi bir yasal zemin haline getiren belge anlamına gelmektedir.

Kira Şerhi Nedir?

Kira şerhi, ev kiralarken karşılaşılan önemli gayrimenkul terimlerinden biridir. Kira şerhi teriminin ne anlama geldiğini bilmek, kira işlemlerinin sorunsuzca yapılması ve taraflar arasında bir iletişim sıkıntısı yaşanmaması açısından oldukça kritiktir. Bu önemli terimin ne demek olduğunu, kira şerhi konusunda dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunu, kira şerhinin nasıl yapıldığını ve hangi belgelerin kira şerhi için gerekli olduğunu sizin için derledik.

İskan Nedir? İskan Politikası Nedir?

İskan nedir, iskan izni nedir ve iskan politikası nasıl uygulanır gibi sorular sıkça sorulur. Öncelikle iskan sözcüğü, “yerleşmek” anlamına gelir. Bir bölgeye veya yapıya yerleşmeyi kapsar. Emlak ve gayrimenkul alanında ise yerleşme iznine işaret eder. Yapımı bitirilen binaya yerleşme iznine iskan izni denir.

Gayrimenkul Değerleme Nedir?

Gayrimenkul değerleme, genişleyen sigorta kapsamları açısından da kredi teminatları açısından da önem taşıyor. Bu yazımızda gayrimenkul değerleme nedir hakkında detaylıca konuşuyor olacağız.

Hisseli Tapu Nedir

Bu yazımızda taşınmaz miras paylaşımı nasıl yapılır, kişinin vefatından sonra miras hukukunda ev paylaşımı nasıl yapılır gibi soruların cevaplarına yer verdik.

En Çok Kullanılan Emlak Terimleri

Emlak sektöründe kullanılan birçok emlak terimi mevcuttur. Bu yazımızda, emlak sektöründeki en çok aratılan ve merak edilen çeşitli gayrimenkul terimlerine değiniyor olacağız.

İmar Planı Nedir Nasıl Yapılır?

İmar planı nedir sorusu, herhangi bir alanla alakalı işlemler gerçekleştirmek isteyen birçok kişinin aklına gelen ilk soru olmaktadır. Bu yazımızda imar planı konusunu konuşacağız.

Rayiç Bedel Nedir ve Rayiç Bedel Nasıl Hesaplanır?

Bireysel olarak bir ev alıp satmak üzere olduğunuzda rayiç bedel kavramı ile karşılaşırsınız. Bu yazımızda rayiç bedel nedir ve rayiç bedel nasıl hesaplanır göreceğiz.

Tapu Tahsis Belgesi Nedir? Nereden Alınır?

Kamu arazileri üzerinde gecekondusu bulunan kişilere 1980’li yıllarda verilen belge tapu tahsis belgesi olarak isimlendirilir. Bu yazımızda tapu tahsis belgesi nedir ve nereden alınır hakkında konuşuyor olacağız.

TAKS, KAKS Nedir? Emsal Değeri Nasıl Hesaplanır?

TAKS ve KAKS kelimeleri gayrimenkul sektöründe sıklıkla kullanılan terimler arasında yer alır. Sektörün iyi bildiği terimlerden biri de emsal değeridir. Bu yazımızda TAKS, KAKS ve emsal değeri hakkında konuşuyor olacağız.

Tapu & Tapu Senedi Nedir?

Tapu Tapu, Tapu senedi; bir taşınmazın, gayrimenkulün sahibini gösteren resmi bir belgedir. Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından düzenlenen bu resmi belge, sadece taşınmazın sahibine verilir; taşınmaz üzerinde mülkiyet dışında…

John Doe

Typically replies within a day

Powered by WpChatPlugins